Direktlänk till inlägg 30 augusti 2011

pGorshade grundtaktik

Av T-side Ape - 30 augusti 2011 16:15

Tittade på mitt förra blogginlägg och insåg snabbt hur fult det är med omålade modeller på slagfältet. Satte mig då direkt ner för att måla färdigt min Machine wraith till tabletop standard. Med den färdig är det "bara" 11 modeller kvar att måla i pGorshade listan. Förhoppningsvis nu när semestern är över så kommer jag finna mer tid till att måla så att banethrallsen slipper vara vita.


  Machinewraith


Spelmässigt tänker jag efter Närkebowl försöka fokusera på Terminus listan. Först skall det dock skrivas om hur jag tänker taktiskt kring pGorshade...


pGorshade 101 - M style

Tänkte som sagt försöka beskriva på det sätt jag spelar med och tänker om min pGorshade lista för de som är intresserade av taktik. Som ni säkert redan läst har listan varit:


Gorschade the bastard
Deathwalker
Malice
Slayer
Bane Lord Tartarus
Bane Thrall (6)
Bane Thrall Officer & Standard
Mechanithralls (6)
Brute Thrall
Necrosurgeon & 3 stitch thralls
Pistol wraith
Bloat Thrall
Machine wraith
Madelyn

Jag delar in trupperna i lite olika kategorier, efter en modell jag såg någonstans på nätet och som jag finner användbar:

  1. Heavy hitters: Det som slår hårt och dödar motståndarnas heavy hitters. Kan även döda 2) och 3) om det kommer i vägen. I denna lista är det Bane thralls, Bane Lord T., Slayer, Malice och i viss mån pGorshade själv.
  2. Offertrupper: Det som är till för att störa/hindra motståndaren så jag kan få mina heavy hitters i plats för att slå till. Om de ska hamna i strid kan de i första hand ta ut motståndarens support. Mechanithralls, Bloat thrall, Pistol wraith, Machine wraith.
  3. Support: Det som stärker mina egna trupper, försvagar motståndaren eller låter mig manuvrera mig in i bättre lägen, ska helst aldrig hamna i strid. Madelyn, Necrosurgeon, Deathwalker, Bane lord T. och till stor del pGorshade.

Dessa tre element agerar på lite olika sätt och har olika mål på slagsfältet.


Vad heavy hitters bör göra

Kom ihåg, dessa skall slå ut motståndarens tyngsta trupper, jacks etc. I första hand skall du alltid sikta på warcastern, i andra hand på något heavy, tredje hand support, fjärde hand offertrupper som stör din support/heavy, sista hand offertrupper som är ofarliga.

Jag tror att det absolut viktigaste i de flesta spel i de här kategorin, och ffa Warmachine där aggressivitet belönas, är att få in första vågens anfall med sina heavy. Med det menar jag att vara den spelare som attackerar motståndarens heavy med sina och förhoppningsvis knäcker deras effektivitet ligger närmast en vinst. Främst skall man ta ut sådant som kan skada sina egna heavy hitters.


Hur får man då in första vågen med pGorshade listan?

  1. Basic - Om motståndaren går fram för långt får du in den. Räkna inte med det men glöm adrig bort att bedömma avståndet. Bane Lord T:s curse är mycket hjälpande för att öka attackavståndet på Banethralls till 10,5", vilket oftast är längre än vad motståndaren kan attackera dig på. En annan förflyttningsbuff har Madelyn vilket kan ha aktiverats om motståndaren kommit för nära med en offertrupp.
  2. Om du flyttar fram en offer trupp som skärmar dina heavy från motståndarens, så han måste slåss med ex. Mechanithralls på sin tur bara för att bli attackerad av banethralls på min. Om man gör det se alltid till att någon mechanithrall står i relativ säkerhet bakom fronten så du kan uppväcka truppen igen.  Om motståndaren saknar magiska attacker, vapen etc är det mycket effektivt att skärma med incorpral trupperna, dvs. machine och pistol wraith. Om de står framför dina jacks så att utrymmet mellan dem och jacksen är mindre än baserna på det som kan charga jacksen så kan motståndaren inte gå igenom dem.
  3. Malice kan dra en heavy från motståndarens planhalva till din så du kan spöa den med dina banethralls. pGorschade kan sedan flytta Malice med magi bort från vedergällningen, eller så kan Malice skärmas, se 2. Det är alltid bra om du kan attackera en begränsad del av motståndarens armé utan att han kan vedergälla på sin tur.
  4. Det som denna lista har som socker på toppen är pGorshades feat. Om han går/chargar 6-9", kastar featen 3", målet är cursat 2" så kommer den nya banethralls truppen fram 22"+ sin platta + 0,5" melee range. 6 banethralls slår sönder en jack, skadar en trupp hårt eller binder upp flera olika trupper. Även om de stryker med på motståndarens tur, bör du då kunna slå till med resten av dina heavy. Det kräver mycket timing för att få in featen rätt. Om motståndaren gör misstaget att ändå låta dig få första vågen pga felaktig positionering kan du stärka vågen med ytterligare bane thralls från featen, eller hålla den en tur för att kunna slå ner mot attacken med mer flexibilitet. Mot en skytte armé som kan ignorera dina Banethralls stealth kan du med featen slå till på oväntat långt håll och störa dennes skyttelinjer så dina övriga banethralls, som självfallet ska skärmas av Mechanithralls, kan komma fram i större antal.

Av de heavy som denna lista har är Banethralls bra mot allt utom incorpral, Malice speciellt bra mot jacks och incorpral, Slayer bra mot jacks och pGorshade ok mot allt.


Offertruppernas offerroll

Den främsta uppgiften är att dra bort motståndarens attacker från dina heavy, hindra motståndarens mobilitet och generellt minska antalet val som motståndaren kan göra. Snabba trupper - pistol wraith, machine wraith, sega/svår dödade trupper - mechanithralls, eller trupper med stora AOE vapen - bloat thrall, kan alla på olika sätt störa hur motståndaren upplever att han kan manövrera.


Pistol wraith: Är en mobil karaktär som dessutom är mycket svårdödad om inte motståndarna har magiska attacker. Det bästa med Pistol W. är den tredje attacken och framförallt om du får in den på någon jack eller warcaster vilket tar ut dem ur spel för en hel tur.


Machine wraith: Liksom Pistol wraith svårdödad och mobil om inte motståndaren har magiska vapen. En poäng som man kan använda att binda upp jacks för många poäng med. Speciellt bra mot jacks som är marchallade. Kan lätt få motståndare att styra bort sina jacks från den, något man skall använda till sin fördel. Finns det inga jacks får man försöka använda den till annat. Screena charges mot din warcaster/jack. Attackera artilleri pjäser etc.

Mechanithralls: En trupp som är till för att binda upp motståndaren i en utdragen, seg strid. Med support av Necrosurgeon har truppen en löjlig överlevnads potensial. Mechanithralls är hyffsat snabba och man skall inte vara rädd för att springa in med dem i trupper som motståndaren inte vill ha i närstrid. Dock är det viktigt att en i truppen hålls tillbaka och har en stor chans att överleda så truppen kan återkomma.

Bloatthrall: Långsam men har en farlig AOE attack. Det viktigaste är positionering pga långsamheten. Får inte vara bland egna trupper då han kan explodera och döda egna trupper. Bör stå då han hindrar motståndaren att flytta in i terräng eller gör det med risk att bli beskjutna. En stark AOE attack som kan styra bort motståndarens infanteri.


Support

Den tredje delen av armén är för att understödja de andra två, och då framförallt heavy delen, eller för att förstöra motståndarens armé genom att ge dem negativa modifikationer.

Madelyn: kan ge förflyttningsbuffar till trupper plus lite längre commandrange för ex. bane lord T. Inte den viktigaste supportkaraktären men förflyttningspåverkan är ofta avgörande.

Necrosurgeon: En karaktär som egentligen förvandlar Mechanithralls till en evighetstrupp så länge alla inte blir utslagna. Kan dessutom öka deras hotmöjligheter genom att man först flyttar henne, lägger fram nya mechanithralls framför de gamla och sedan chargar med mechanithrallsen som då når längre. Förflyttningspåverkan är ofta avgörande... En annan viktig funktion är att kunna hela en skadad pGorshade för att överleva lite mer.

Bane lord T.: Den bästa solokaraktären i Cryxlistan för denna lista. Hans curse förvandlar Banethralls till monster med +2 att träffa och 2" längre charge. Med Ghostly är han lätt att manövrera fram till att kunna lägga sin curse. Hans egna attacker kan död infanteri och förvandlar dem till mera banethralls vilket ökar överlevnadslängden på bane-trupper.

Deathwalker: Hon har två funktioner där att ge pGorshade ett extra liv kanske är den minst viktiga. Viktigare är det att kunna ge motståndare -2 i DEF så att Banethralls (eller Mechanithralls för den delen) kan träffa lättare och leverera sin skada. -2 i ST är viktigare nära pGorshade för att skydda honom lite mer. Jag spelar aggresivt med min Deathwalker. Ofta springer hon fram för att fånga motståndarens trupper med sin aura och lämnar således pGorshade. -2 i DEF är ofta avgörande i infanteri mot infanteri strider.

pGorshade: Har inte super magier men kan ge jacks stealth, kan flytta jacks som ligger risigt till och kan framförallt låsa ner motståndarens förmåga att använda magier och feats. Denna sista förmåga samt hans feat är det som motståndaren kommer förvänta sig och som man kommer använda mest.


--------------
Detta blev ett långt och ganska svårt inlägg att skriva. Grundfilosofin bakom varje trupp förutom de i heavy delen blev skriven. Kanske återkommer jag till Banethralls och jacksen sen någon gång men det viktigaste där är mest att de inte blir alltför attackerade innan de själva hinner slå till.

Nästa lista om Terminus kommer fungera lite liknande och lite annorlunda. Den stora skillnaden är att Terminus är ett helt annat slags monster än vad pGorshade någonsin kan önska sig vara, men samtidigt att hans feat inte alls är lika lätt använd men vi återkommer till det

/M.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av T-side Ape - 7 oktober 2013 21:48

  It started on http://fumbbl.com/ where I played some matches with a Necromantic team, and I really enjoyed myself. Soon I just had to have a ready necro team to play next season in my local league. I put the Chaos farm rest and just started paint...

Av T-side Ape - 24 juni 2013 18:52

After Low Cash Cup the whole team Sweden have been selected. I think we have a really strong team this year and that my goal, that team Sweden will finish above 8:th place, is really possible to achieve. The eight coaches this are Melisqus, Jammydodg...

Av T-side Ape - 9 juni 2013 17:06

Some really fast progress on the team, 6 mauraders tabletop ready. The bases, some vanish and extra blodsplatter is all that needed for them to be complete. The miniatures are the four Tengu zombie mutants (3 fat blokes and one with the big hand. The...

Av T-side Ape - 6 juni 2013 18:23

The story:   If you travel from Pennybridge to the village of Glanshammer and take the second road on the left towards Smithstorp and follow it over five miles you will eventually come to Ur-Pers old farm, lying alone in the woods with is few mea...

Av T-side Ape - 30 maj 2013 18:21

This Monday I came home from the NAF championship, tiered but satisfied. It was the 5:th tournament this spring and my Orkish Blood Bowl voodoo have really gotten better out of is. In January I went to Doubt-IV in Umeå with the Orks and finished at...

Presentation

This is a painting, modeling and gaming blog following my interests in miniature games. It is focused on the game Blood Bowl.

/ M.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Bowlesque exposure med Blogkeen
Följ Bowlesque exposure med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se